2. zastávka - SPILKA

Kvašení probíhá na spilce v železobetonových kádích opatřených potravinářským úponem – potahem. Až do r.1960 byly všechny kádě dřevěné. Kvašení je vlastně štěpení cukrů, při kterém vzniká alkohol ( etanol ) a oxid uhličitý. Velice důležitá je při kvašení nízká teplota – nesmí zde být více jak 4´C, jinak by docházelo ke kontaminaci. Proto jsou všechny kádě vybaveny chladícími hady. Chladícím médiem je amoniak. Kvasí se s pomocí speciálních pivovarských kvasnic, přidává se 0,5 l kvasnic na 1 hl mladiny. Zde se jedná o tzv. spodní kvašení. Tzn., že na začátku procesu klesnou kvasnice na dno kádí a prokvašují tedy odspodu směrem vzhůru. Naproti tomu u výroby vína se jedná o kvašení vrchní, kvasinky prokvašují od hladiny směrem ke dnu. Samotné kvašení má 3 fáze – zaprašování = počátek kvašení, nízké bílé kroužky, vysoké bílé kroužky = intenzívní bouřlivé kvašení, vysoká žlutobílá pěna. Na konci kvašení pěna klesne a na povrchu zůstane tzv.deka = tmavěhnědý povlak, který obsahuje balastní látky – např. kvasnice, třísloviny apod. Deka se sbírá ručně, perforovanou lopatou. Doba kvašení na spilce je pro výčepní pivo 10 dní, pro ležák 12 dní. To, co vidíte dole ve velkých nádobách jsou pivovarské kvasnice, které se takto perou pro další použití, dají se totiž použít vícekrát ( 5x – 6x ).